A jövő technológiája megérkezett: a rádiófrekvenciás azonosítás LogSystems, az Impinj közép-kelet európai partnere

Budapest, 2007. március 9.

2007. március 8-án az amerikai Impinj Inc., valamint a LogSystems Kft. sajtótájékoztatót tartott, az RFID technológiáról, valamint annak terjesztéséről. Az amerikai Impinj, Inc. kiemelkedő szerepet tölt be az UHF RFID (Radio Frequency IDentification) technológia fejlesztésében és üzleti értékesítésében. Magyarországi partnerével a LogSystems Kft.-vel közösen kezdik meg idén az RFID technológiához kapcsolódó eszközök és szolgáltatások terjesztését és értékesítését a közép-kelet európai régióban ezen belül Magyarországon is.
A technológia jelentős előnyöket nyújt, használatával az ellátási lánc átláthatóvá, az információ kezelése hatékonyabbá válik, objektumok – tárgyak – egyedileg azonosíthatók, kereslet vezérelt ellátási lánc valósítható meg, ezáltal csökkenthető a raktáron lévő készletek mennyisége, hatékonyabb a csalás- és lopásmegelőzés. 

Az RFID egy olyan automatikus azonosítási technológia, amely lehetővé teszi termékek, áruk, egyéb objektumok egyedi azonosítását rádiófrekvenciás adatátvitel felhasználásával, más szóval vezeték nélküli adat kommunikációs kapcsolat biztosítását jelenti. A rádiófrekvenciás azonosítás valójában nem számít újdonságnak, hiszen első alkalmazására már a II. világháborúban sor került. Akkor a repülőgépeknél a barát-ellenség meghatározáshoz használták. Ma már a világ számos országában hatékonyan alkalmazzák az élet szinte minden területén.

Az RFID az eddig használt automatikus azonosítási és adatgyűjtő eljárásokkal – pl.: vonalkód-, optikai- és hangfelismerő rendszerek – szemben hatékonyabb, nagyobb mennyiségű és egyedi adatazonosításra alkalmas. Az UHF frekvenciát érintő szabványok kialakítása óta (ISO 18000-6C; EPC) a technológia alkalmazása világszerte hatalmas lendületet kapott, és forradalmasítja a kereskedelmi ellátási lánc műveleteit. A rugalmas és szabványos megoldásokat támogató RFID berendezések integrálhatók a jelenlegi információs rendszer infrastruktúrájába, ezáltal növelve (erősítve) és kiterjesztve az eddigi sikeres alkalmazások előnyeit, így várhatóan Magyarországon is hamarosan a cégek jelentős része alkalmazza majd a technológiát.

Felhasználási területei többek közt: logisztika, gyógyszeripar, termék eredetiségvédelem, elektronikus jegyeladási rendszerek, autópálya matricaazonosítás, beléptető rendszerek, légitársaságok (csomagazonosítás), stb.

Amerikában a Canon, a Kodak, a Pfizer, az UPS, a Johnson&Johnson, a Wal-Mart, a Gillette, Európában a Metró áruházlánc alkalmazza a technológiát. Jelenleg világszerte már több mint 1000 cég hasznosítja technológia előnyeit az Impinj jóvoltából, ebből a cégek 60%-a az USA-ban, 20%-a Ázsiában, 15%-a pedig az EU-ban található.

2007. máricius 6-tól március 8-ig RFID szakmai tréninget tart az amerikai Impinj európai, afrikai és közel-keleti partnerei számára Budapesten a Corinthia Grand Hotel Royal konferenciatermében. Március 8.-án délelőtt a tréninggel párhuzamosan a Impinj a LogSystems-szel és az SWH-val közösen konferenciát tartott, melyen logisztikai területről többek között Barna Zsolt a Waberer’s Holding Zrt. üzletfejlesztési igazgatója, Bertrans Zrt. képviseletében Kocsis Norbert operatív vezérigazgató helyettes, a könyvkiadók részéről a Lap-Ics Kft.-től Berényi Imre ügyvezető igazgató vettek részt.

Az előadók Torbjörn Andersson (Gen2 — Follow the Leader) az Impinj rövid bemutatása után a cég technológiában betöltött kulcs szerepéről, és a technológia jövőjéről beszélt. A LogSystems Kft. előadója a cég RFID technológiai értékláncban betöltött pozíciójáról és komplex megoldásairól számolt be, Tarján Tamás a SoftWareHouse Kft. képviseletében pedig cégük Logisztikai Információs Rendszerét mutatta be (Hatékonyság növelés egy integrált logisztikai rendszer támogatásával).

A képen balról jobbra:
Tarján Tamás, SoftWareHouse Kft., ügyvezető igazgató
Csordás Csaba, LogSystems Kft., ügyvezető igazgató
Torbjörn Andersson, Impinj Inc., Director of Sales, EMEA